OPINIE/ Alin Buzărin scrie despre acuzațiile pe care ni le aduce UEFA în ”Cazul Kosovo” ACUM SUNTEM ȘI RASIȘTI!

Marți la prânz, la mai puțin de 48 de ore de la derularea evenimentelor (întreruperea timp de aproape 50 de minute a meciului România – Kosovo), Comisia de Disciplină a UEFA a și început ancheta în ceea ce ne privește. Ni se aduc, la modul concret, 6 acuzații, care, conform gsp.ro, ar fi următoarele:

-Mesaje provocatoare de natură ofensatoare (bannere ilicite, nu doar ”Kosovo e Serbia”, dar și Basarabia e România)

-Mesaje provocatoare de natură ofensatoare (scandări)

-Comportament rasist

-Aprinderea de torțe

-Aruncarea de obiecte pe teren

-Blocarea zonelor de acces publice.

Le citim cu atenție și observăm că ultimele trei sunt cam apă de ploaie. Se întâmplă la multe meciuri și se pot lăsa cu avertismente scrise, în ce mai rău caz cu niște amenzi. Urcăm direct la primul cap de acuzare, Acele bannere afișate. Da, ele au existat și organizatorii ar fi trebuit să vegheze ca să nu ajungă în incinta stadionului. Pentru această neglijență merităm să plătim amenda prevăzută de regulament. Ca și, eventual, pentru scandări, deși niciun organizator nu poate fi făcut responsabil de ceea ce strigă zecile de mii de oameni care plătesc bilet și stau în tribună.

Cu spatele la banner

Dar e nevoie aici de un comentariu. Erau jucătorii kosovari atât de deranjați de acel banner din peluză, încât nu mai puteau continua meciul și i-au cerut arbitrului să-l oprească? Era siguranța lor pusă în pericol? Nu era, mai ales că ei la acea poartă se apărau în prima repriză (meciul a fost oprit în minutul 18), deci în majoritatea timpului stăteau cu spatele la acea peluză!

Kosovo lives matter?

Dar de unde și până unde rasism? ”Kosovo e Serbia” este un mesaj politic, afișarea lui e interzisă așa cum, de exemplu, e interzis fumatul în toate spațiile publice închise și e obligatoriu să respecți regula indiferent că-ți convine sau nu. Dar nu e rasism, nu e nici xenofobie, nimic altceva din această categorie. De ce rasism? Toți jucătorii kosovari de pe teren erau caucazieni ca și noi, niciunul nu avea pielea de altă culoare. Asta înseamnă rasism, iar pe Arena Națională n-a fost nicio clipă vorba despre așa ceva. Mai degrabă rasism a fost celebrul ”Black lives matter” practicat cu obstinație vreme de aproape doi ani în Premier League și permis, ba chiar și aplaudat de Federația Engleză, membră UEFA!

„Gogoașă” a respectat poziția României

A fost, într-adevăr, încălcat regulamentul UEFA prin afișarea acelor bannere, dar blamații (de multe ori pe bună dreptate) „Uniți Sub Tricolor” n-au făcut altceva decât să reitereze poziția Statului Român, care nu recunoaște Kosovo ca țară. Dacă asta o spune premierul României sau ministrul de Externe e într-un fel, dar dacă afirmația e rostită (mă rog, urlată!) din pieptul lui „Gogoașă” și al alor săi, devine în alt fel.

Puțină istorie

Iar dacă-i întrebăm pe istorici dacă Kosovo e sau nu e Serbia, s-ar putea să ne răspundă că este! Primul regat sârbesc a fost pe actualul teritoriu kosovar, acolo, la Kosovopolje, unde a avut loc bătălia cu turcii spre final de veac XIV, la care au participat și oști de-ale lui Mircea cel Bătrân. Probabil că tricourile negre din UST n-au aprofundat subiectul, ci au căutat doar arțagul. Dar, în ignoranța lor, au spus un adevăr istoric, chit că au greșit puțin timpul verbului „a fi”. Mai corect ar fi fost „Kosovo a fost pe vremuri Serbia”. Acum e doar un subiect de dispută care încaieră niște oameni veniți la stadion, teoretic, să joace fotbal.

Share