Opinie Ionuț Coman | Andrei Artean și răsplata lui Edi Iordănescu

Convocarea lui Andrei Artean la naționala României a surprins. De ce? Poate din cauza vârstei. Poate din cauza lipsei sale de sub reflectoare. Poate din cauza absenței un lobby pentru promovarea sa. Dar cifrele țin cu mijlocașul campioanei Farul Constanța. Și în sezonul de titlul, și în actuala ediție a Superligii.

Băiatul cu pianul

Artean nu este un jucător spectaculos. Nici pe teren, nici în afara suprafeței de joc. Stilul său de fotbal mizează pe muncă. Travaliu enorm, intrări la sacrificiu. Din primul până în ultimul minut. Și multă disciplină tactică. Joacă acolo unde îi cere Gică Hagi și o face cât de bine poate.

Mijlocaș defensiv, fundaș central, fundaș dreapta, ba chiar și în spatele vârfurilor. De cele mai multe ori îi iese, câteodată nu. Dar, cu siguranță, este un punct fix în echipa Constanței în ultimele campionate.

Cifre impresionante

Și dacă opiniile pot fi subiective, să ne uităm la cifre. În sezonul trecut, a câștigat titlul de campion cu Farul Constanța. Și nu oricum, ci din postura de titular indiscutabil. A bifat toate cele 40 de meciuri ale echipei sale în Superligă. Și a fost integralist în 36 dintre acestea. Fără accidentări, fără suspendări. Și a contribuit în ofensivă cu 3 goluri.

NUMĂRUL 82 (134) 100% SPORT ROMÂNIA ESTE PE PIAȚĂ! DAVID VS. GOLIAT, ADICĂ RUGBY-UL NOSTRU ÎN FAȚA RUGBY-ULUI DE CLASĂ MONDIALĂ

În actualul sezon și-a continuat seria incredibilă. Este singurul jucător al alb-albaștrilor care a evoluat în toate cele 16 partide din Superligă. Plus cele 8 jocuri din cupele europene și cel din Supercupa României. A pus umărul în cursa pentru calificarea în play-off cu 3 reușite și 2 pase decisive.

În total, a strâns 263 de prezențe în prima ligă. O cifră destul de impresionantă pentru orice jucător.

Răsplata cuvenită

Păstrând proporțiile, Artean seamăna cu Gattuso. Un mijlocaș fără mari veleități tehnice. Dar care dă totul pe teren și pentru grup. Nu este strălucitor, nu vine cu declarații bombastice. Nu este pe prima pagină a ziarelor și nici nu pierde nopțile prin cluburi.

Este un tip liniștit, familist convins. Care joacă fotbal și o face cât știe de bine. Prima convocare vine după ce a depășit granița celor 30 de ani. Poate un pic cam târziu, dar este pe deplin meritată. Pentru că, uneori, munca și seriozitatea chiar este răsplătită. Poate, pentru Artean, cu primele minute în tricoul tricolor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share