Opinie Ionuț Coman | România, naționala fără staruri spre Euro 2024

Naționala României este la doar un punct de o calificare nesperată. Fără să joace mare lucru, tricolorii au șanse uriașe de a merge la Euro 2024. Ba chiar pot spera la primul loc în grupă. Și să bifeze perfomanța cu un lot fără staruri. Ar fi singura reprezentativă de la turneul final care nu are niciun jucător la o echipă de top din campionatele tari ale Europei.

Noroc cu caru’

Ca să fim corecți, România nu a jucat mare lucru în preliminarii. Egaluri smulse pe final, după o prestație mediocră. Victorii în superioritate numerică, după un chin de zeci de minute. Plus succesele mici cu Andorra.
Atacat în permanență, selecționerul Edi Iordănescu a avut însă de partea sa două atuuri. Norocul colosal și pașii greșiți făcuți de contrandidate.

În rest, nu prea a beneficiat de multe avantajate. Mai ales în privința lotului, unde a adunat tot ce putea. Jucători de la echipele din subsolul clasamentelor întrecerilor din Top 5 în Europa. Sau din ligile inferioare. Plus tricolori de prin țările arabe și campionate mult mai slab cotate. Cum ar fi Superliga autohtonă.

Tricolori fără strălucire

De exemplu, liderul tricolorilor, Nicolae Stanciu, joacă în Arabia Saudită. Și nu la vreo formație de top, ci la anonima Damac. Prima opțiune din atac, Denis Alibec, se chinuie să scape de retrogradare cu Muaitheir, în Qatar. Al doilea căpitan, Andrei Burcă, are același obiectiv la saudiți, cu Al Akhdoud.

NUMĂRUL 82 (134) 100% SPORT ROMÂNIA ESTE PE PIAȚĂ! DAVID VS. GOLIAT, ADICĂ RUGBY-UL NOSTRU ÎN FAȚA RUGBY-ULUI DE CLASĂ MONDIALĂ

Cuplul de la Parma, format din Denis Man și Valentin Mihăilă, este în frunte în Italia. Dar în Serie B, departe de vedetele din fotbalul din Peninsulă. Sau Deian Sorescu, care nici măcar nu prinde lotul la Rakow Czestochowa, în Polonia.

Și mai avem jucătorii din Superligă. Horațiu Moldovan, Nicușor Bancu și Florin Coman sunt reprezentanții unei ligi care a părăsit scena cupelor europene înaintea fazei grupelor.

Câteva licăriri

Sunt totuși sunt și câțiva jucători care joacă pe scenele strălucitoare ale Europei. Chiar dacă o fac la echipe fără mari pretenții. În primul rând, Radu Drăgușin, tricolor cu cea mai spectculoasă cotă în fotbalul mare. Deocamdată este la Genoa, dar marile forțe europene par decise să-l transfere în această iarnă.

Ianis Hagi doar ce s-a duelat cu Barcelona, în Primera Division, dar din postură de rezervă la Alaves. Andrei Rațiu a prins un loc de titular, tot în prima ligă spaniolă, la Rayo Vallecano. Răzvan este de ani buni în Seria A, însă a ajuns pe bancă la modesta Empoli.

Ar mai fi Denis Drăguș, care face spectacol la Gaziantespor. Dar fotbalul din Turcia nu este chiar unul de primă mână, iar echipa lui Marius Șumudică luptă să scape de retrogradare.

Calificare cu dublu tăiș

Cu o asemenea garnitură, calificarea chiar pare o minune. Mai ales dacă ne uităm la ce echipe sunt titularii contracandidatelor. Elveția, Israel și Kosovo au reprezentanți la cluburi imense din Europa. Akanji la Manchester City, Rrahmani la Napoli, Manor Solomon la Tottenham.

Și totuși, care ar fi impresia după o asemenea eventuală performanță? Că a fost obținută grație măiestriei selecționerului Edi Iordănescu? Sau a forței grupului? Mai degrabă, pare să fie o șansă enormă. O îmbrățișare călduroasă din partea Zeiței Fortuna.

Iar efectul poate să fie cu dublu tăiș. Fie se ascunde din nou sub preș căderea continuă a fotbalului românesc. Fie ridică, după mulți ani, cota tricolorilor la nivel internațional și reprezintă momentul revenirii în elită a naționalei României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share